Történet


Úgy gondolom, a mai világban már senkinek sem kell bemutatnom a pszichopatákat: általános jellemzőiket, kliséssé tett jellemüket mind filmeken ismerhetjük meg, elfeledkezve az ő valójukról, abban a világban, ahol elvesznek az antiszociális személyiségzavar jelentését valóban megfogó filmek, mint például a Bárányok hallgatnak esetleg a Hetedik. Főhősünk maga is a pszichopátiával küzd négy másik személyiségzavar mellett, amelyek már annyira torzultak és mutálódtak, hogy a pszichiáterek is nehezen ismerik fel. Kitti a sorozatok által megformált rendőrnők magyar mása - otthagyta a sokak által álmodott gyilkossági osztályt, mert számára unalmas volt, és nyakig merült a drognyomozásban, ahol sikereket sikerekre halmozva dolgozott - az antiszociális személyiségzavarnak "köszönhetően". Végül a munkája elhatalmasodott rajta, és élete másik részében, egy másik személyiséggel élt a disszociális azaz multiplex személyiségzavar következtében. Végül saját kollégái tartóztatják le, karriere derékbe törni látszik. 
Nem végezheti a rendes munkáját, hetente kétszer kell pszichiáterhez járnia, mikor viszont nem látszik javulni a helyzet, be kell feküdnie egy pszichiátriára, ahol folytatódnak a soros öngyilkossági kísérletei. Megmentője végül egy kollégája személyében érkezik, aki mindent megtesz, hogy a hihetetlenül befordult és beszűkült Kittit visszahozza az életbe, és segítsen rajta, de a nő makacsul ellenáll a változásnak, saját magával vív erkölcsi csatát, amelyben mindig a jó marad alul.

A történet megtervezésében és kitalálásában óriási ihletet adott a Bárányok hallgatnak és a Hetedik című film, amely számomra hitelesen ábrázolta a pszichopátiát. De ott van még az erkölcsi vívódásról szóló felejthetetlen film, amely a Kénszerleszállás, azaz Flight névre hallgat. Természetesen könyvek is voltak a segítségemre: Kathy Reichs, Daniel Keyes és Tess Gerritsen, Lisa Gardner, aki megmutatta nekem, mit is jelent az, hogy "köztünk élnek..."

Én vagyok te, te vagyok én, melyikünk a skizofrén?
(Vavyan Fable)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése